Ми живемо не для того, щоб їсти,
але ми їмо для того, щоб жити
Сократ
Шановні батьки, зверніть увагу на ту їжу, що вживає Ваша дитина під час перебування у школі. Шкільна їдальня працює для всіх учнів і вартість гарячого обіду не перевищує вартості упаковки чіпсів. Привчіть її до гарячого харчування у шкільній їдальні. Адже якісне харчування ( в школі і вдома) — це найважливіший чинник зміцнення здоров’я школяра, а відтак і запорука його нормального фізичного й інтелектуального розвитку.
У щоденне меню дитини обов'язково мають входити:
- білки — головний будівельний матеріал для організму, що росте;
- вуглеводи і жири — основне джерело енергії; проте жири є важко перетравлюваною речовиною, найлегше засвоюються жири в кисломолочних продуктах. Щодо холестерину: усі знають про шкоду холестерину, а насправді він необхідний для дитячого організму, оскільки входить до складу клітин, бере участь в утворенні гормонів, а найголовніше потрібен для тканин головного мозку. Шкідливий не сам холестерин, а його надлишок, особливо для старших людей;
- вітаміни: вітамін А дбає про зір (у школі різко зростає навантаження на очі), ріст, слизові оболонки. Вітамін А є жиророзчинним, тому засвоюється краще і швидше, якщо фрукти чи овочі, що містять цей вітамін, поєднуються з молочними продуктами (містять легко перетравлюваний жир); вітамін С дбає про імунітет; брак вітаміну РР призводить до слабкості, млявості, швидкої втомлюваності; вітаміни групи В живлять нервову систему, забезпечують розвиток мозкових клітин;
- мінеральні речовини: найважливішими є кальцій, фосфор, магній, які беруть участь у формуванні кісткової тканини; брак цих елементів призводить до порушення когнітивної функції мозку. Ці та інші мікроелементи засвоюються легше з молочних продуктів, ніж з овочів.
- антиоксиданти поновлюють пошкоджені клітини.
Пам'ятка для батьків: в яких продуктах "живуть" вітаміни
Вітамін А | міститься в рибі, морепродуктах, абрикосах, печінці. Він забезпечує нормальний стан шкіри і слизових оболонок, покращує зір, покращує опір організму в цілому.. | |
Вітамін B1 | знаходиться в рисі, овочах, м'ясі птиці. Він зміцнює нервову систему, пам'ять, покращує травлення. | |
Вітамін B2 | знаходиться в молоці, яйцях, брокколі. Він зміцнює волосся, нігті, позитивно впливає на стан нервів. | |
Вітамін РР | у хлібі з грубого помелу, рибі, горіхах, овочах, м'ясі, сушених грибах, регулює кровообіг і рівень холестерину. | |
Вітамін В6 | у цільному зерні, яєчному жовтку, пивних дріжджах, квасолі. Добре впливає на функції нервової системи, печінки, кровотворення. | |
Пантотенова кислота | у квасолі, кольоровій капусті, яєчних жовтках, м'ясі, регулює функції нервової системи і рухову функцію кишечника. | |
Вітамін B12 | в м'ясі, сирі, продуктах моря, сприяє кровотворенню, стимулює ріст, сприятливо впливає на стан центральної і перифервйної нервової системи. | |
Фолієва кислота | в савойській капусті, шпинаті, зеленому горошку, необхідна для зростання і нормального кровотворення. | |
Біотин | у яєчному жовтку, помідорах, неочищеному рисі, соєвих бобах, впливає на стан шкіри, волосся, нігтів і регулює рівень цукру в крові. | |
Вітамін С | у шипшині, солодкому перці, чорній смородині, обліписі, корисний для імунної системи, сполучної тканини, кісток, сприяє загоєнню ран. | |
Вітамін D | у печінці риби, ікрі, яйцях, укріплює кістки і зуби. | |
Вітамін Е | у горіхах і рослинних маслах, захищає клітини від вільних радикалів, впливає на функції статевих і ендокринних залоз, уповільнює старіння. | |
Вітамін До | в шпинаті, салаті , кабачках і білокачанній капусті, регулює згортуваність крові. |