Багато дітей не отримують достатньої кількості п'яти основних поживних речовин,надзвичайно важливих для їх зростання і доброго здоров'я. Їм не вистачає кальцію, клітковини, магнію, вітаміну Е і калію.
Читайте далі, щоб з'ясувати яких і чому поживних речовин ваша дитина може недоотримувати і як збагатити раціон вашої дитини цими п'ятьма основними поживними речовинами.
Кальцій є найбільш відомою речовиною, яка оптимізує зростання кісток і захищає скелет від переломів в дитинстві, і десятиліття потому. Велика частина кальціюміститься в кістковій тканині, але він також міститься в крові.
Кальцій, що міститься в крові, виконує життєво важливу роль, беручи участь в звичайному ритмі серця, згортання крові і м'язової функції.
Щоденні потреби дитини в кальції залежать відвіку:
Найчастіше недоотримують кальцій одросткі. Безалкогольні напої, такі як газована вода і фруктові соки, дуже міцно закріпилися в дитячому раціоні харчування, в результаті чого споживання молока відійшло на задній план. В одному з дослідженьбуло виявлено, що дівчата отримують в середньому 814 мг на день, в порівнянні з рекомендованими 1300 мг. У підлітковому віці, а також протягом всієї юності, діти повинні отримувати достатньо кальцію, щоб забезпечити основу для сильних кісток. Протягом цього часу організмформує майже половину всієї кісткової маси.
Збільшення кількості кальцію: Експерти радять пропонувати дітям пити молоко з низьким вмістом жиру або молоко з різними смаками. Включаючи молочні продукти в кожний прийом їжі, ви забезпечите своїх дітей достатньоюкількістю кальцію. 300 грамів будь-якого виду молока (включаючи молоко, не містить лактози); 250 грамів йогурту і 50 грамів твердого сиру, таких, як чеддер - всі вони містять приблизно однакову кількість кальцію. В якості бонуса, молоко і деякі йогурти збагаченівітаміном D, необхідним для кращого засвоєння кальцію. Апельсиновий сік з додаванням кальцію і вітаміну D є ще одним багатим кальцієм продуктом, але не молочного походження; вітамін D робить сік самим корисним. Діти, які не споживають достатньоїкількості молочних або інших збагачених продуктів, можуть потребувати біологічно активних добавках кальцію.
Активний спосіб життя є однією з причин того, чомудіти їдять менше клітковини, ніж вони повинні. Багато в чому винна нестача багатих клітковиною цільних зерен, свіжих і злегка оброблених фруктів і овочів. Дуже багато людей з працею змушують своїх дітей їсти продукти харчування, що містять клітковину.
Клітковинанеобхідна для профілактики закрепів. Вона збільшує перистальтику кишечника, стимулюючи його пропускати відходи з більшою легкістю. Клітковина також допомагає дітям відчути себе ситими. Коли клітковина споживається як частина збалансованого раціону, вонадопомагає запобігти діабету типу 2 і високу концентрацію холестерину в крові. Раціон, багатий продуктами, що містять клітковину, здатний знизити ризик серцевих захворювань в подальшому житті. Попросту кажучи, продукти харчування, багаті клітковиною, містятьвеличезна кількість вітамінів і мінералів, які забезпечують ріст і розвиток. Вони також містять корисні рослинні компоненти, звані фітодобавками, які підвищують дитячий імунітет.
Яка кількість клітковини є достатнім для дитини? Цезалежить від віку дитини. Розрахуйте щоденну дозу клітковини для вашої дитини в грамах, додавши п'ять грамів до її віку. Наприклад, п'ятирічний дитина повинна отримувати 10 грамів клітковини на день.
Збільшення кількості клітковини: збільште споживанняклітковини вашою родиною, додаючи в їжу фрукти та овочі. Вибирайте хліб, макаронні вироби і крупи з цільних зерен. Крім того, спробуйте включити в раціон бобові, в тому числі баранячий горох, сочевицю, білу квасолю. Додавайте їх у салати, супи і омлети. До речі, багато зцих продуктів містять також калій і магній.
Магній бере участь у близько 300 функціях організму, відповідальних за ріст дитини. Цей дивовижний мінерал допомагає зберегти нормальнефункціонування м'язів, нервів і серця, він сприяє надійній роботі імунної системи, стимулює вироблення енергії, а також зміцнює кістки. Насправді, приблизно половина магнію, який міститься в організмі, зберігається в кістках, що залишилася половина знаходитьсявсередині клітин і крові.
Ось скільки магнію необхідно вашій дитині вживати кожен день:
Збільшення кількості магнію: Пропонуйте дітям темно-зелені овочі, різні горіхи та насіння, особливо гарбузове насіння; цільні зерна, а також білу і чорнуквасоля, як частина збалансованого раціону допоможе їм задовольнити свої потреби в магнії. Інший приклад: 700 грамів молока з низьким вмістом жиру, 4 скибочки хліба з борошна грубого помелу, 1 стакан круп з цілісного зерна, і 50 грамів мигдалю задовольняють щоденнупотреба 15-річного хлопчика в магнії.
Будучи потужним антиоксидантом, вітамін Е бореться з вільними радикалами, побічними продуктами нормального метаболізму, а також впливомультрафіолетових променів, забрудненого повітря і сигаретного диму. Вітамін Е також має життєво важливе значення для імунної системи. Вітамін Е можна знайти в достатку в жирних харчових продуктах.
Пропонуючи своїй дитині занадто багато продуктівхарчування з низьким вмістом жирів, ви можете обмежити його у вживанні вітаміну Е. Обмеживши вживання дітьми горіхів, ви також отримаєте поганий результат. Діти можуть не сприймати горіхи і продукти з горіхами. За даними експертів, турбуватися про харчової алергіїпотрібно тільки, якщо діти з високим ступенем ризику. Коли мама і тато мають алергію або у одного з батьків дитини є алергія на харчові продукти, вам необхідно бути особливо обережними. Поговоріть зі своїм педіатром із приводу ризику алергії, якщо ви ставитеся дооднієї з цих категорій. Існує вісім форм вітаміну Е в продуктах харчування, але на думку експертів, форма з альфа-токоферолом є найбільш корисною для організму.
Збільшення кількості вітаміну E: рослинна олія, зародки пшениці, збагаченіпродукти харчування, а також темно-зелені листові овочі, такі, як шпинат, багаті альфа-токоферолом. Тільки 30 грамів мигдалю задовольняють щоденні потреби дітей у віці від 4 до 8 років в альфа-токоферол. Насіння соняшнику також багаті вітаміном Е з альфа-токоферолом: одна чверть склянки забезпечить денною нормою дітей у віці від 9 до 13 років. Крім вживання горіхів, горіхових масел і насіння соняшнику існують інші способи отримання вітаміну Е. Збагачені зернові є відмінним способом забезпечення вашої дитини необхідною кількістю вітаміну Е. Використання соняшникова та сафлорова масел для приготування соусів і салату забезпечить більше вітаміну Е, ніж кукурудзяна та рапсове олії.
Калій забезпечує нормальне функціонування серця і м'язів; підтримує баланс рідини, бере участь у виробленні енергії, а також сприяє зміцненню кісток. Багатий калієм раціон допомагає запобігти високий кров'яний тиск.
Збільшення кількості калію: молочні продукти і свіжі (приготовані) м'ясо та морепродукти, також є гарними джерелами калію. По суті кажучи, чим більше оброблені продукти харчування, тим менше калію вони містять. Чим більше натрію міститься в продуктах харчування, тим менше в них міститься калію. Наприклад, 300 грамів апельсинового соку забезпечують майже в чотири рази більше калію, ніж напій зі смаком апельсина. Чашка йогурту з низьким вмістом жиру, що містить 434 мг калію, є набагато кращим вибором, ніж шоколадне печиво, які містять лише 30 міліграмів калію.
Ось така кількість калію необхідно вашим дітям вживати кожен день:
Збагачуйте кожний прийом їжі, по крайней мере, одним фруктом або овочем, заохочуйте вашої дитини їсти збалансовану їжу, багату свіжим м'ясом, морепродуктами і молочними продуктами, щоб він отримував максимальну кількість калію. Якщо ви стурбовані тим, що ваші діти не отримують поживних речовин, які їм необхідні, вам потрібно поговорити з педіатром. І пам'ятайте, раціон, який містить дуже мало перероблених харчових продуктів, але багато продуктів з цільного зерна, продуктів, що містять нежирний білок, а також молочних продуктів з низьким вмістом жиру, може допомогти їм, і вам отримати необхідні поживні речовини, в яких вони потребують.